...other head section stuff (Title, Description,etc.)...

Aboneaza-te prin email

miercuri, 2 decembrie 2009

Pregatirea pentru sarbatoarea Nasterii Domnului

Photobucket

Cred ca ati observat deja ca, mai nou, am mania planificarilor. Desi am inceput doar ca sa pun putina ordine in nebunia ultimului an, am sfarsit prin a aprecia din plin virtutile unui program bine gandit, cu timpi lejeri dar constanti si perseverenti. Nu e inca totul perfect dar e muuult mai bine si situatia se anunta a se imbunatati...Asa ca nu pot sa nu ma pot abtine sa nu-mi alcatuiesc o bunaciune de program care sa ma ajute sa intru in sarbatori cu casa curata, bunatati de tot felul pe masa si pace sufleteasca in suflet.

Vi-l impartasesc si voua si ,poate, din mai multe capsoare destepte iese Suuuuuuuuper-programul.

In primul rand, ce este mai firesc decat a ne gandi, in primul rand, la pregatirea spirituala ce avem a o face in asteptarea Nasterii Domnului: rugaciune, post, citirea din Sfintele Evanghelii, ferirea de pacate, savarsirea de fapte bune, Sfanta Spovedania, Sfanta Impartasanie, toate acestea ar trebui sa fie o constanta de zi cu zi a vietii nostre crestine. Daca nu e asa, acum e un bun prilej sa ne dezvoltam aceste bune obisnuinte.

Curatenia generala in casa este cu siguranta un punct important (si nu totdeauna placut) in pregatirea pentru sarbatoarea Craciunului. Eu prefer sa o fac cu doua saptamani inainte, luand la dereticat cate o camera pe zi si pastrand ce deja am muncit. Acum e momentul neplacut in care trebuie sa dau deoparte tot felul de mobile grele ca sa maturam praful adunat dupa ele, covorului nu i-ar strica o balaceala in zapada (daca avem parte de ea). Nici nu vreau sa ma gandesc ca, la toata debandada curateniei se poate adauga si cea a taierii traditionale a porcului, aici e fiecare cu obiceiurile proprii sau din familie.

Photobucket

Cat dam cu mopul, aspiram, lustruim, nu strica sa ne gandim la ce dorim sa preparam de Craciun, cate prajituri si de care si cum vrem sa impodobim casa. Asadar purcedem la planificarea meniului de Craciun si a altor detalii. Caci o data stabilite aceste, vom alcatui foarte usor lista de cumparaturi necesare: ingrediente, cadouri, globuri, coronite, bomboane de pom etc. etc.

Asta-i o parte care-mi place (deh, ce sa-i faci, trebuie sa am si eu puncte slabe, nu?): cumparaturile. Bineinteles, cu conditia sa nu nimeresc in imbulzeala deja traditionala dinaintea sarbatorilor. Asadar prefer sa merg la cumparaturi cu vreo 4 - 5 zile inainte, cu darurile poate fi nitel mai complicat, depinde ce vrem sa luam, daca suntem hotarati ce vrem ori ba. Mie uneori, cel mai greu mi-e sa ma hotarasc la cadouri, stiu ce belea poate fi aceasta sarcina.

Ultimele zile sunt alocate prepararii bucatelor, cam cu doua zile inainte pregatesc pandispanurile pentru prajituri, poate niste covrigei, saratele, a doua zi le asamblez si in chiar ziua Ajunului pun la bolborosit pe foc si in cuptor ciorbita, friptura etc. etc. Punem diversele gustari si prajiturile taiate pe platouri, bauturile le asezam la indemana in camara, pregatim farfurii si pahare pentru colindatori.

Cam tot acum este momentul impodobirii casei. Poate fi un moment tare vesel si destins in familie. Pe furis, vom ambala si cadourile pentru cei dragi si vom astepta momentul propice sa-l asezam sub brad.

Photobucket

Nu ne mai ramane decat sa ne dedicam cateva momente pentru a ne gati de primirea colindatorilor.
Sa ne bucuram de sarbatoare!


Sarbatoarea lui Hristos
Sa ne fie de folos.

Prietenii nostri