...other head section stuff (Title, Description,etc.)...

Aboneaza-te prin email

vineri, 15 ianuarie 2010

Budinca de gris

DSCF2537

Unul din dulciurile mele preferate din copilarie. Foarte usor de facut si cu o savoare absolut minunata. In cartea Sandei Marin am gasit o reteta mai elaborata, avand si stafide si coaja de portocale, eu o prefer asa simpla, nu as schimba nimic la ea.


Ce ingrediente treDSCF2523buiesc pregatite: 4 oua, 4 linguri zahar, intre 4 si 9 linguri gris (eu una pun de regula 7 linguri), 1 lingura praf de copt, 1/2 l lapte, zahar vanilat sau esenta vanilie, zahar pentru indulcit laptele.

Aprindem cuptorul si-l incingem la 180 grade C. Separam galbenusurile de albusuri. Intr-un bol, mixam galbenusurile cu 4 linguri  zahar, adDSCF2524augam grisul si praful de copt. In alt bol, batem albusurile pana se transforma intr-o spuma teapana. 
Mestecam usor cele doua amestecuri, avand grija sa nu distrugem bulele de aer din spuma de albusuri. Tapetam o cratita de marime medie cu unt si faina si, pentru ca vreau sa scot cat mai usor feliile intacte, pe fundul oalei prefer sa DSCF2527pun si o bucata de hartie pergament taiata fix pe marime.
Turnam cu grija aluatul in cratita si il bagam la cuptor. Aveti grija sa nu deschideti usa cuptorului primele 20 de minute – se va lasa budinca. Cat se coace, incalziti 1/2 l lapte pe care il indulciti cu zahar, adaugati si zahar vanilat sau esenta de vanilie.
Cand e gata coapta, o scoattem de la cuptor, o lasam putin sa se raceasca si turnam peste budinca laptele indulcit, cate putin dandu-i timp sa se absorba – ceea ce se va si intampla, DSCF2528aceasta budinca este foarte setoasa. Nu scoatem din cratita budinca (eu am facut-o pentru ca vroiam sa va arat cum arata) ci doar feliile pe masura ce dorim sa le mancam. DSCF2534
O bunaciune! Pofta buna!

15 comentarii:

maria mihalache spunea...

Si mie tot de copilarie imi aminteste aceasta dulcegarie.

Elena Toma spunea...

Ce budinca finuta!Bravo pentru idee!

Alexandrina spunea...

Buna idee, o sa fac si eu pentru fete; sper sa-mi iasa la fel de frumoasa ca a ta.

Laura spunea...

Sa-mi spui neaparat daca le-a placut la fete. Intr-adevar, Elena, e foarte finuta.

Mihai spunea...

Ioi, daca n-am unt si daca ung numa cu ulei, oare nu e bine? :D

Laura spunea...

Sincer n-am incercat :)))) dar ma gandesc ca cratita trebuie sa fie foarte unsuroasa, uleiul nu ramane asa lipit, niste nargarina n-ai? Cred ca ar merge mai bine.

Mihai spunea...

[..] o rețetă ușoară de budincă de griș, rețetă ce am aflat-o de la Laura, și pot să spun că a devenit unul din dulciurile [..]

Cu ulei am facut-o, deja de trei ori, si iasa tare bine. Foarte buna pufosenia! ;)

http://www.scs.ubbcluj.ro/~mmir0416/retete/06-budincacugris.php

andreea93m spunea...

Vai dar ce de bunatati pe aici! :) Am incercat astazi budinca de gris - a iesit f buna la gust, dar e enervant ca se innegreste pe fund, a trebuit scoasa din cratita.
Copilasii sa va traiasca! Sunt niste scumpi :)

Laura spunea...

Andreea, cred ca ai pus-o in cuptor prea jos, aproape de foc. Data urmatoare, pune-o in partea superioara a cuptorului. Te mai asteptam pe aici. Multumim de urari!:)))))))))))

Sandra spunea...

Buna! Acum am facut si eu budinca asta, nu am apucat sa o mananc inca, insa am rupt un coltisor mic mic si mi se pare buna. Insa mie nu mi-a crescut frumos in mijloc, s-a lasat, cred ca am facut compozitia prea moale, cu toate ca am pus mai mult de 7 linguri de gris. Cam ce consistenta trebuie sa aiba cand o pun in tava? Mentionez ca nu am deschis cuptorul inainte de vreme: 20 de min la foc mic, apoi 5 min la foc mediu, apoi am scos si verificat cu scobitoarea, apoi inca vreo 10 min la foc mic si am scos-o. Unde am gresit? MA gandeam, ar iesi mai delicioasa cu lapte de caramel?

Laura spunea...

Sandra, compozitiile cu albus de ou batut sunt "mofturoase" in sensul ca la cea mai mica nemultumire, fac puf. Daca nu ai deschis inainte cuptorul, ma gandesc sa nu fi manevrat cu prea multa vioiciune aluatul, adica trebuie mestecat cu grija in sensul acelor de ceasornic ca sa nu spargem bulele de aer din albusul batut, apoi cand turnam in forma tot asa multa grija, nu scutura lingura ca sa dai jos aluatul si nici nu lovi lingura de marginea formei, in general nu "brusca" si nu tranti caci pufosenia e sensibiloasa. Daca folosesti mixerul, opreste-te de indata ce spuma e tare, nu de alta dar daca "insisti", se lasa. Oricum chiar si cand e ratata si budica s-a lasat, tot buna e numai ca e si mai buna...pufoasa.
Consistenta aluatului e moale deci nu asta a fost problema, asa trebuie sa fie. Daca ce am scris mai sus n-a fost, ma gandesc si la aragazul tau, poate nu era incalzit destul, caz in care trebuie musai sa mai astepti pana se incinge bine inainte de a baga budincuta la cuptor. Stiu suna tare complicat ce-am zis dar te asigur ca o data ce i-ai prin spilul, ti se va parea o jucarie.
N-am incercat pana acum cu lapte caramel dar nu are cum sa nu fie buna. Doar ca eu sunt dependenta la desertul asta de laptele cu vanilie pentru ca asa mi-l facea bunica.

ramona man spunea...

super buna.. am facut azi din 5 oua si 13 linguri de gris..foarte bine mi-a iesit..multumim pt reteta :*:*:*:*

ramona man spunea...

foarte buna am facut si eu azi.. dar din 5 oua si 12 linguri de gris ..foarte buna si pufoasa a iesit..multumim pt reteta

Claudiu B spunea...

In primul rand multumesc pentru reteta :) Am facut-o si eu astazi cu doua mici modificari (am pus cateva linguri de cacao impreuna cu galbenusurile si am pus laptele fierbinte peste bundinca deasemeni fierbinte, abia scoasa din cuptor) si a iesit nesperat de buna.
O reteta excelenta pentru incepatori sau pentru cei care nu au mult timp de alocat gatitului. Stiu ca ma repet dar multumesc pentru reteta:D

Laura Casuta Laurei spunea...

Ma bucur ca ti-a placut, Claudiu, stiu, iese mai buna la gust decat poti spera citind reteta. Si e atat de simpla.

Prietenii nostri