...other head section stuff (Title, Description,etc.)...

Aboneaza-te prin email

miercuri, 6 ianuarie 2010

Ciorba de fasole cu tarhon

                                      DSCF2485  O noua reteta din colectia doamnei Comsa: poate fi pregatita atat in varianta de dulce cat si in cea de post. In retetele originare, ele difera binisor, mie mi s-a parut ca nu are de ce diferi atat asa ca le-am combinat putin una cu alta. 

Dupa cum vedeti in continuare, m-am cam intins la vorba cu reteta de aceea cred ca e cazul sa dau si un rezumat pe scurt:
  1. Pregatirea: alegem fasolea, o spalam, o punem la inmuiat peste noapte, a doua zi, o dam in clocot in trei ape, in a treia o lasam sa fiarba. Cu o ora inainte de a incepe, punem la desarat carnea afumata.
  2. Fierberea legumelor: Cand, fasolea e aproape gata, punem in alta oala la fiert celelalte legume in 2 litri de apa. Daca preferam ca in ciorba noastra sa avem si alte legume, le taiem marunt, daca preferam o ciorba mai limpede, puneti legumele intregi pentru a fi cat mai usor de scos cand sunt gata. Daca gatiti ciorba  de dulce, o data cu legumele puneti la fiert si carnea. Cand fasolea e fiarta, o strecuram si o turnam in apa in care au fiert celelalte legume (eventual pe aceste le scoateti) si carnea (pe care o dezosati, o taiati bucati si o puneti inapoi in ciorba).
  3. Atentie daca puneti si alte legume maruntite pe langa fasole! Mai trebuie sa adaugati apa in plus.
  4. Preparam rantasul: prajim ceapa in nitel ulei, adaugam un varf decutit de boia, o lingura faina, omogenizam totul si turnam in oala de ciorba. Potrivim gustul cu sare.
  5. Ultimele retusuri: Cu cinci minute inainte de a stinge focul, adaugam patrunjelul si tarhonul maruntite. Potrivim gustul  cu otet. Gata.
Ingrediente:
  • o jumatate kg fasole boabe, alba, aleasa si spalata DSCF2464
  • 150 gr afumatura cu os  sau 1 kg carne de porc taiata bucatele
  • 1 –2 radacini morcovi
  • un sfert kg de telina
  • pastarnac, patrunjel radacina
  • 2 cepe taiate marunt
  • putina boia dulce
  • patrunjel verde tocat marunt
  • tarhon proaspat sau murat tocat marunt
  • ulei
  • o lingura faina

De la mama am invatat ca daca vreau sa fierb cat mai putin fasolea boabe, cel mai bine este s-o pun la inmuiat cu o seara inainte de a o gati. Bun sfat. Si afumatura trebuie pusa nitel la desarat in apa cu vreo ora inainte de a fi folosita. De la soacra am invatat ca apa in care fierbem fasolea trebuie schimbata de trei ori inainte de a o lasa sa fiarba. Astfel punem fasolea in apa rece si cand da in primele clocote, o luam si o strecuram, aruncand apa. Punem din nou fasolea in oala, o acoperim cu apa rece si o lasam sa dea din nou in clocot. Iar o strecuram, apa o aruncam, turnam apa rece peste fasole si, de data asta, o lasam sa fiarba pana la capat. Dar stai putin…In vreo cateva carti de bucate, vad ca se recomanda ca, peste boabele de fasole, sa turnam apa fierbinte nu rece. Dau un telefon soacrei: “Alo, eu sunt….pun apa rece sau fierbinte peste fasolea boabe? “Rece, rece”, “Aha – deci intelesesem bine, imediat ma roade alta curiozitate: dar de ce rece?” Nu stie, asa a invatat de la mama soacra, o vasnica si priceputa gospodina din Orlat. Ok, ce mai tura vura, apa rece, dom`le. Si doamna Comsa recomanda ca prima apa in care a inceput sa fiarba fasolea sa se arunce. “La linte, fasole si mazare, apa cea dintai nu este buna pentruca produce dureri de stomac; de aceia dupa ce acestea au fert in cateva clocote, scurgem apa si le punem alta apa ferbinte ca sa fearba definitiv”. Nu mai recomanda sa mai schimbam apa de inca doua ori dar eu asa o sa fac.
Bun, trecem mai departe. ”“Ferbem, in 2 kgr. apa, o jumatate kgr. boabe de fasole, alba, aleasa si spalata,DSCF2465 varsam apa in care a fiert, si o punem in alte 2 kgr. apa fierbinte in care punem 1 kgr carne de porc, taiata in bucati; cand fasolea este fearta, punem sarea trebuincioasa, patrunjel verde tocat, precum si tarhon taiat marunt, cat incape intr-o lingura.”
Cum, nu punem alte legume decat fasole, patrunjel si tarhon? Nu-mi  place doar atat, eu una pun si ceva legume chiar daca acolo nu scrie: in timp ce fierbe  fasolea in a treia apa, curat morcov, patrunjel, pastarnac, telina, le spal sub un jet de apa si le pun la fiert in doi litri de apa in alta oala. Adaug si afumatura (o prefer carnii de porc). Interesant este ca o pagina mai incolo la ciorba de fasole de post, se pun de toate: “Ferbem o jumatate kgr. boabe de fasole uscata, aleasa si spalata in felul aratat mai sus: cand fasolea este pe jumatate fiarta, ii adaugam 1 – 2 radacini morcov, 1 – 2 patrunjel, o jumatate telina, pastarnac, toate curatite, spalate si taiate ca taiteii, precum si 4 – 5 cepe, patrunjel verde tocat marunt si sare trebuincioasa, lasandu-le sa fiarba bine. Inainte de a servi, prjim 1 – 2 cepe in undelemn (eu as adauga si un varf de cutit de boia si o lingura de faina, mestecate bine sa se omogenizeze in rantas), si le punem in ciorba.”
Eu zic ca si in ciorba de dulce e bine sa punem   legume. Cand fasolea e fiarta, o strecuram si o adaugam in oala in care fierb celelalte legume si carnea. Cand acestea sunt fierte, le scoate din oala dimpreuna cu afumatura. Daca va place ciorba cu mai multe legume, scoateti doar afumatura fiarta si o desprindeti de pe os, taind bucatele mici carnea si punand-o la loc in ciorba. DSCF2468
Intr-o craticioara, punem la prajit  in ulei 2 cepe taiate marunt, cand acestea se inmoaie si se rumenesc putin, adaugam un varf de cutit de boia dulce si o lingura de faina, mestecam bine sa nu ramana cocoloase si sa se omogenizeze , dupa care turnam totul in oala mare cu ciorba. Adaugam sare dupa gust, adaugam patrujelul tocat si mararul cu vreo cinci minute inainte de a stinge focul, acrim cu otet dupa gust si gata. Ciorbita e gata de a fi servita. Pofta buna!

DSCF2483
P.S. E drept ca e mai sanatos sa lasati legumele in ciorba si sa le mancati ca atare. Insa daca vreti sa gatiti o masa mai simandicoasa, eu zic ca e mai elegant s-o aduceti musafirilor mai limpede, doar cu fasole si afumatura. Acum, eu asa zic, fiecare face cum crede de cuviinta. 

Prietenii nostri