...other head section stuff (Title, Description,etc.)...

Aboneaza-te prin email

vineri, 29 ianuarie 2010

Salata de cartofi cu ceapa

DSCF2662
O sa va intrebati: ce a apucat-o pe fata asta sa posteze o asemenea reteta hiper-simpla? Oare nu stie tot omul sa gateasca o salata de cartofi? Este foarte dreapta observatia dar eu cred ca, asa cum in viata bucuriile marunte si dese duc la fericire, in retete, detaliile aparent insignifiante pot face diferenta intre o mancare innebunitor de savuroasa si una mediocra si insipida. Asadar m-am gandit sa va povestesc cum gatesc eu o salata de cartofi iar voi, dragi cititori, simtiti-va liberi sa faceti sugestii de ingrediente ce pot face din acest fel unul - din delicios in mai delicios.De asemenea precizez ca aceasta reteta este buna mai ales iarna si primavara pana nu apare pe piata ceapa verde.

Pentru o portie de salata avem nevoie de:


  • 200 gr, cartofi (de preferinta noi)


  • 1 ceapa rosie


  • ardei sau pasta de ardei


  • o mana de patrunjel verde tocat marunt (sau alta verdeata ce va place)


  • 1 – 2 linguri supa


  • 1/2 lingurita mustar


  • putin otet sau suc de lamaie


  • sare, piper


  • ulei pentru calit ceapa


  • optional:  alte legume si ingrediente  pe care le dorim
Cartofii se spala si se fierb in apa cu sare 20 minute. O data fierti, se scurg, se lasa putin sa se racoreasca si se taie cubulete. Eu una am ars nitel aceasta etapa, taind cartofii direct cubulete pe care le-am pus apoi la fiert in steamer.
Cartofii gata pregatiti, luam o  cDSCF2656eapa rosie  si o taiem in feliute subtiri. Intr-o tigaie, punem la incins o lingura ulei in care calim ceapa, adaugam ardeiul taiat felii sau pasta de ardei, putina supa de legume (nu mult – o lingura – doua).  
O data prajjita ceapa si ardeiul in tigaie, o turnam cu ulei cu tot peste cartofii calzi, adaugam sare, piper si otetul  sau suc de lamaie (toate dupa gust) plus un sfert de lingurita mustar. Mestecam totul cu atentie ca sa nu zdrobim cartofii. Adaugam patrunjelul taiat felii si celelalte ingrediente pe care le dorim (eu am pus niste rosii taiate cubulete si o mana de salata verde taiata foarte maruntDSCF2657).
Trebuie mentionat ca aceasta salata e musai sa fie gatita cu circa 1/2 de ora inainte de a fi servita la masa si pastrata, pana atunci, acoperita cu un capac sau sub o folie alimentara, pentru a avea timp sa se intrepatrunda toate aromele si gusturile intr-un tot unitar.
Ce alte ingrediente putem folosi in functie de gustul personal, bineinteles:
- legume: rosii, ridichi, masline, telina, morcov
- branza: mozzarella, branza feta
- carne: sunca, peste ( de la conserva, marinat etc), carne de pui taiat subtire
- seminte: migdale, alune, seminte de floarea soarelui decojite, seminte de susan

DSCF2660

3 comentarii:

Elena Toma spunea...

Oh, arata foarte bine, este ca un fel de salata calda! Eu nu am facut niciodata asa o salata, ci numai rece cu legume proaspete tocate diferit - cubulete, fasii, rondele.
O sa incerc si eu asa, apoi o sa-mi dau cu parerea cu ce i se mai poate adauga. Eu i-as pune marar tocat sau tarhon. Dau un gust deosebit cartofilor fierti. Un weekend minunat sa ai si pentru ca ai adus o reteta asa de draguta, floarea de vineri (crinul) ti-o dau in dar.

Laura spunea...

Oho, multumesc frumos pentru floricica. Tocmai mi-a mai venit in minte un posibil ingredient: muraturi.

adriana spunea...

cred ca e foarte gustoasa...eu am facut acum cateva zile o salata care se poate manca rece sau calda;
cartofi fierti, ulei , gogosari acri si masline.

Prietenii nostri