luni, 15 martie 2010

Sote de legume

 DSCF2944 Recunosc ca aceasta mancarica am descoperit-o doar de anul trecut, a devenit o preferata, mai ales vara pentru ca, bine gatita, e savuroasa, e versatila, poate fi mancata atat singura cat si pe o felie de paine prajita, langa un orez fiert, langa carnita adica, in general, langa ce vrem noi. Se pot folosi multe ingrediente: conopida, morcovi, telina, fasole verde, cartofi, dovlecei, mazare, praz, varza de Bruxelles, sparanghel, ciuperci, le putem combina cum ne place noua mai mult. Cantitatile diverselor legume tin mai mult de gustul personal, deci feel free sa experimentati. Personal o prefer cu ardei, mult ardei si ciuperci plus savoarea unor frunze verzi precum patrunjel sau cimbru (merg si variantele uscate daca verzi nu se poate, desi acum mai peste tot gasim cate o legatura de patrunjel proaspat).

Asadar varianta mea de sote necesita:
- ardei rosii, verzi, galbeni (sau toti trei pentru o mancarica foarte colorata, nu doar gustoasa) - 1 - 2 ardei / portie
- ciuperci - 3 -5 ciuperci / portie
- 1 ceapa, usturoi (3 - 4 catei de usturoi)
- morcovi - 2 -3 / portie
- telina - un sfert de capatana
- cimbru, patrunjel
- sare, piper, vegeta
DSCF2939 Imi place sa prepar aceasta reteta la tigaia wok, daca nu aveti asa ceva, e foarte buna (dar nu la fel de comoda) si o tigaie antiaderenta. Legumele le semi-prepar inainte de a le aduce toate in tigaie pentru nota finala. Astfel mie imi place sa coc ardeii pe flacara, despielitandu-i dupa ce i-am lasat sDSCF2940a se inmoaie sarati si acoperiti cu o carpa curata. Ciupercile le inmuiem pentru cateva minute in apa  clocotita cu sare. Curatam si morcovii pe care ii feliem foarte subtire, taiem si telina. Curatam ceapa si o taiem marunt. O punem la calit in uleiul incins, punem si morcovii, telina (pe care am dat-o pe razatoarea cea maDSCF2943i fina). Taiem marunt si un catel de  usturoi, restul il zdrobim intr-o pasta pe care o vom adauga la final. Cand legumele se inmoaie, adauga ciupercile strecurate, ardeii curatati si taiati felii subtiri (mie imi place sa-i rup fasii su mana, stilul rustic), putem adauga putina apa, chiar si doua-trei linguri de vin, mestecam totul la foc mare, adaugam cimbru, patrunjel sau DSCF2946 orice alte verdeturi va cad bine. Saram , piperam, presaram si nitica vegeta, turnam si restul de usturoi pasta. Mancarica e perfecta cand toate legumele sunt inmuiate, acest rezultat il atingem foarte repede daca legumele au fost pregatite inainte, in wok, pe flacara mare, le tinem maxim cinci minute, timp in care le mestecam mereu cu o lingura de lemn. Miam miam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cautati

Se încarcă...