marți, 18 ianuarie 2011

Prepararea carnatilor - A la doamna Comsa

N-am facut niciodata singura carnati dar am asistat la facerea lor,  n-am vazut pana acum sa se adauge zeama sau apa  la carnea de carnati. In rest, suna bine....:)))


"Ferbem intr`o oala mare sau in caldare capatana porcului, falca de jos, urechile, limba, rarunchii, plamanii, inima splina, bucati de soric, bucati grase de carne, si putin ficat, fara a fi sarate, precum nici apa; dupa ce au fert pe jumatate, le scoatem pe o scandura curata sa se raceasca, iar zeama o pastram pana la trebuinta.
Orice maruntisuri de carne: carnea de grumazi, muschii pantecelui si alte bucatele de carne grasa, le taem marunt si le tocam pe o scandura de stejar, anume pentru acest scop, cat se poate de marunt, sau, mai bine, date prin masina de tocat carne.
Carnea tocata o punem intr`un vas si o saram si piperam potrivit; dupa aceea pisam in piulita usturoi dupa plac, punand peste el, ca o jumatate kgr. zeama, in care au fert capatana si celelalte maruntisuri, apoi mestecate bine si strecurate peste carnea tocata, framanatand-o cat se poate de bine, gustand-o adeseori spre a ne convinge daca este destul de sarata, piperata si daca are destul usturoi, sau nu. 
Lipsindu-ne zeama de carne sus amintita, spre a muia (subtia) carnea tocata, ii vom adaoga atata apa rece, cat tocatura sa devina moale si mustoasa. Udam pe din launtru, masina de carnati (carnatarul) cu apa rece, punem carnea tocata si subtiata in ea si o presam nici prea tare, nici prea incet in matul asezat la varful carnatarului.
Carnatul facut, il punem intr`un vas cu apa rece, sa stea 5 minute, dupa aceea scos si pus intr`un cos plin cu pae curate sa se scurga 1 ceas, dar la raceala, apoi daca vrem ii punem sa stea in fum 2 - 3 zile, ori daca nu, ii asezam de-a dreptul in camara, aerisita si curata, pe o prajina."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cautati

Se încarcă...