...other head section stuff (Title, Description,etc.)...

Aboneaza-te prin email

joi, 31 mai 2012

Carne desmechada

_DSC3782
Reteta asta am gasit-o in colectia “Delicii in bucatarie”, volumul cu retete din America Centrala si de sud. E simpla de facut si savuroasa. Dand un google de traducere, am inteles ca desmechada inseamna cremvust, nu mi s-a parut ca are prea multa legatura cu reteta propriu-zisa. Oricum e savuroasa si cu un aer de prospetime, mai ales daca e gatita, in suc propriu, intr-o tigaie fara ulei cum am facut eu.
Ne trebuie:
1 kg cotlete de porc
2 cepe
4 rosii (eu am folosit rosii cherry asa ca am pus mai multe)
un catel de usturoi
ulei, sare, piper

Intai am pus la marinat carnea peste noapte cu sare, catelul de usturoi maruntit, o ceapa tocata si doua rosii taiate marunt, am acoperit-o cu o folie alimentara si am lasat-o peste noapte in frigider.
http://casutalaurei.blogspot.com
A doua zi, am scos tigaia in care pot gati fara ulei, am pus in ea carnea, am mai adaugat cateva rosioare, am asezonat-o cu sare, piper, am pus-o pe foc mic si am acoperit-o cu un capac. Am mestecat din cand in cand  cu o lingura de lemn pana s-a inmuiat carnea. Ce ziceti? Simplu, nu? Gustul a fost super, cu o nota de fresh revigoranta.

luni, 28 mai 2012

Provocarea Dulce Romanie: Sunca in stil florentin

_DSC3818
Luna aceasta, a fost randul Andreei de la Toata ziua in bucatarie sa gazduiasca provocarea lunara Dulce Romanie si a venit cu un un ingredient de sezon: spanac. Nu dati cu pietre, nu va socati dar musai sa marturisesc: urasc spanacul. O ura veche, hat de pe vremea bebelusiei cand, povesteste mama, cand imi dadea spanac, il scuipam cu energie umpland hainele, peretele, podeaua. Nu ma putea face nicicum sa-l mananc. Acum il mai tolerez din cand in cand dar tot nu m-a castigat in vreun fel. Il mananc cerebral, gamdindu-ma ca: Uau, e sanatos dar cah ii urasc gustul. In preparatul de fata, spanacul nici nu se simte, toata mantocaria este un soi de aperitiv, destul de prezentabil, mai ales daca il puneti in chifla pentru servire (n-a fost cazul la mine cu dieta mea).
Ne trebuie:
spanac – circa 25 gr. per portie
felii de sunca – cate portii facem desi daca sunt subtiri si inguste s-ar mai putea sa-ti trebuiasca extra.
oua – cate un ou per portie
smantana lichida – cate o lingura per portie. Eu am inlocuit-o cu branza de vaci pasata fin, nu era lichida dar a mers.
cascaval – doar atat cat e nevoie sa acoperim fiecare portie in parte cu o ploicica fina de razatura. N-am folosit partea fina caci sta ceva la cuptor iar daca e prea fin se topeste inainte de a se face oul din interior.
Intai pregatim formele: eu am folosit unele de briose dar puteti folosi si chifle, eventual scobiti interiorul pentru nitica adancime.
Incingem cuptorul.
Pregatim spanacul, spalandu-l, curatandu-l, dupa care il asezam intr-o sita si il oparim bagandu-l in apa clocotita pana se inmoaie. Il scurgem si-l tocam marunt.
Si acum asamblam preparatul: intai feliile de sunca, le-am pus in forma de caus ca sa cuprinda restul ingredientelor. In interior, am asezat primul strat – spanacul, am sarat, piperat, deasupra am spart oul (cu emotii caci ma gandeam ca s-ar putea sa nu incapa albusul tot si sa dea in afara), deasupra am turnat smantana – am mai asezonat nitel sare, piper, ultimul start este cel de cascaval.
_DSC3795
Se baga la cuptor si se lasa la copt pana cand oul se incheaga si branza devine aurie – circa un sfert de ora. L-am savurat cu o salata de rosii si chiar si mie care cam detest tot ce cuprinde spanac, mi-a placut. E un preparat care poate fi atat de ocazie, bibilit festiv, dar poate fi si un banal mic dejun preparat rapid intr-o dimineata ploioasa.
Pofta buna!
_DSC3802

vineri, 25 mai 2012

O mica pauza si shopping la “Book”enthal

Saptamana asta, am simtit nevoia sa iau o mica pauza la …creier, n-am mai citit nimic, nici filme n-am mai prea urmarit, nici muzica n-am mai ascultat, nici pe blog n-am mai scris, de fapt nici pe net n-am mai intrat….Intai, pentru ca am stat destul de mult afara, mai ales ca au fost multe zile frumoase, apoi ca ma simt obosita, sunt perioade cand nazdravanii astia ai mei ma epuizeaza si simt nevoia sa zac ca o leguma in pat. Nu mi se arata asa rasfat dr uppppsss!!! se pare ca supravietuiesc totusi.Zâmbet  Zilele trecute il plimbam pe Andrei pe centru si hopa imi sare in ochi poarta si prin ea curtea de la palatul Bruckenthal….plina de standuri de carti. M-am dus acolo magnetizata de-a dreptul, am dat tura la toate standurile de-am ametit, am plecat si am revenit a doua zi gata sa ma falimentez contra unui vraf de carti. Ei, na, falimentez e mult spus dar oricum pe multe din cartile pe care le-am ales le ochisem demult si m-am bucurat sa le vad la preturi mult mai mici decat cele pe care le stiam eu. Numai cartea de puzzleuri n-am luat-o din targ. Imi place ideea asta de a organiza targul de carte in curtea palatului, mi se pare ca este un spatiu care se potriveste desi e destul de mic, parca pe vremuri erau mai multe edituri. Criza asta!!!!! Si mai sunt de vina si cititorii cei lenesi ca mine. N-am mai cumparat o carte care sa nu fie de parenting de vreo trei ani. De fapt si acum grosul a fost tot de parenting. Ce sa-i faci, am o obsesie….Dar oricum mi-am jurat ca astea sunt toate pe anul asta si celalalt….De fapt, vreau sa le mai iau la piticii mei niste carti puzzleuri dar acelea nu cred ca se incadreaza a categoria  citit. Acum sa ma vad cum ma descurc cu timpul de citit. Ca doar nu se lectureaza singure, pai nu? Si cu atat mai putin sa se aplice in viata reala de capul lor.        

Soooo, daca v-a fsot dor, I`m back!Cană


_DSC3829

joi, 17 mai 2012

In sfarsit.....

dupa trei luni de dieta si o luna luuuuunga de platou, azi dimineata mi-a facut si cantarul meu electronic o bucurie: am vazut cifra 69 itindu-se triumfatoare. Iupiiiiiiii!!!!!! N-am mai avut asa greutate de pe vremea cand eram gravida cu Andrei. Incepusem sa-mi cam pierd rabdarea in ultima vreme caci stagnam de pe la Pasti: tot 70,8, 70,6, 70,7, 70,2- sa innebunesti nu alta! dar m-am tinut in continuare de dieta si nici nu m-am mai cantarit in ultimele doua saptamani caci n-am vrut sa ma descurajez. Acum ca sa fiu cinstita, fara platou nici nu se poate, trebuie si corpuletul sa mai ia o pauza de respiro si la ce alta greutate era mai potrivit s-o faca ca cea mai mica din ultimii doi ani? Am dat jos kg de dupa sarcina cu Andrei cu dieta Riina dar la 70 kg am ramas gravida cu Petre asa ca m-am lasat si de dieta. De altfel la a doua sarcina nici n-am mai luat atat in greutate, vreo 13 kg plus vreo 3 bonus cat a fost Petru bebete. Acum vreau sa mai dau jos 9 kg si sa-mi recuperez veche greutate: 60 kg. Potrivit dr. Dukan, 62 ar fi greutatea mea ideala dar eu ma incapatanez pentru 60- in iulie,ar cam fi termenul limita dupa care pentru aproape un an intru la faza de consolidare. oricum ma simt foarte bine am devenit cu prilejul asta fana branza de vaci si tarate de ovaz si m-am indragostit de de fructele Goji. Numai socra mea sarmana ma dezaproba, zice ca am slabit prea mult, ca nu arat bine si ca ma pot bolnavi. Pe de alta parte, iubi e incantat desi si el ma mai intreaba din cand in cand daca ma simt bine si ma ajuta des aducandu-mi alimente permise. Deja visez cu ochii deschisi la next step: schimbarea garderobei. Eu zic ca un astfel de gand e un stimulent excelent, ce ziceti?

marți, 15 mai 2012

Multumeeeeeeeesc!!

 Thank you

S-a terminat votul la Festivalul blogurilor gustoase si trebuie musai sa va multumesc pentru locul II la Bauturi pe care l-am ocupat si care m-a incantat. V-am spus, n-am fost preocupata sa castig dar am fost mai mult decat incantata sa vad ca vreo suta de suflete mi-au acordat votul lor, voturi pe bune caci in viata reala n-am apelat la nimeni sa ma voteze ci doar aici pe blog si doar daca va placeau propunerile mele. Adevarul este ca cele trei bauturici sunt delicioase, chiar acum savurez in fata tastaturii un Eggnog de dieta (adica cu indulcitor). Ca tot ploua afara si e frig.

Multumesc la fel de fierbinte precum Eggnosul din fata mea tuturor celor ce mi-au acordat votul, iote si un cantecel ce nu l-am mai auzit de mult, sper sa va mearga la inima si sa va faca ziua frumoasa - si cea de azi cat a mai ramas din ea si cea de maine ce se apropie repejor!

duminică, 13 mai 2012

Desert marmorat de branza

_DSC3643
Imi ramasese un rest de jeleu de cafea, prea putin ca sa fie o portie, asa ca l-am pus intr-un pahar in frigider pentru un viitor desert care s-a ivit destul de curand dintr-o compilatie de retete: Jeleu de cafea si tort cu lamaie – de la tort am luat crema, extrem de fina si gustoasa.
Am folosit circa 200 grame de branza de vaci slaba pe care am mixat-o cu niste coaja galbena de lamaie razuita, indulcitor dupa gust (si ce gustttt!!!), o fiola esenta (tura asta am pus migdale). Pregatesc gelatina, inmuind-o cateva minute in apa rece. Am folosit jumatate de plic din acela de la dr. Oetker. Cand s-a inmuiat (umfalt mai bine zis), am adaugat-o in branza. Mai aveam si un albus de ou in frigider (dar puteti folosi si un ou intreg, il separati galbenusul la branza si albusul separat), l-am batut pana s-a facut spuma tare. Am  amestecat crema de branza cu albusul, cu grija sa nu se sparga bulele spumei.
_DSC3644
Am pus aceasta compozitie intr-o oala si am asezat-o peste alta in care  fierbe apa pe foc. Adica am pus crema la bain marie (vedeti ca fundul vasului cu crema sa nu atinga apa fierbinte). Si am inceput sa mestec in crema. Dureaza cam un sfert de ora pana vom obtine un dulcic fin si catifelat. Turnam peste jeleu de cafea din pahar, am presarat peste crema de branza cafea nes (se poate si scortisoara, nucsoara, depinde care va place si in ce combinatii – experimentarea e mama degustarii in dieta Dukan)si cu o scobitoare am inceput sa fac rotocoale deasupra pentru un efect si marmorat. Apoi am pus la frigider circa o ora sa se intareasca.
Si uite asa m-am dedulcit la dieta!!!!!!
Urmatoarea tura de dulce? INGHETATAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
_DSC3660

joi, 10 mai 2012

Cate ceva despre daci.....


Fiind pasionata de istorie, am urmarit de mai multe ori (si mi-l pun deoparte aici, peblog, sa-l mai vad si alta data) episodul excelent al lui Terry Jones despre daci - mi se pare a pune cel mai bine in evidenta civilizatia dacica -  mai rafinata decat credeam. Terry Jones stie sa sublinieze bine diversele amanunte, motivatii. Cu mici scapari evident. Cum ar fi chestia ca dacii ar fi fost....decimati. Dati-mi voie sa ma indoiesc de asta; nu erau dacii mai enervanti decat, de pilda, evreii cu care romanii au avut mari batai de cap...dar n-au ajuns sa-i decimeze. Asa ca...de ce i-ar decima pe daci? Ca o fi disparut mare parte din elita nobiliara, asta da, dar populatia ca atare....ma cam indoiesc.  In plus, o buna parte a dacilor a ramas libera de ocupatia romana. Figura lui Decebal m-a impresionat totdeauna, in special moartea lui demna care l-a scutit de a deveni o paiata umilita in parada triumfala a romanilor si de o moarte  degradanta prin vreo temnita rece sau intr-un spectacol public organizat pentru distractia plebei. Tin minte ca am vazut la un moment dat un reportaj facut in jurul unei pietre de mormant a unui soldat roman: fusese chiar acel soldat care-l urmarise pe Decebal inainte de moarte. Pe piatra mortuara are un basorelief reprezentand scena: soldatul intinzand mana si incercand sa opreasca gestul sinucigas al lui Decebal ce, hotarat, isi taie gatul.
Am mai vazut apoi un reportaj, facut de romani de data asta; am constatat ca exista un curent numit dacism. Are niste idei interesante, par bine argumentate Cel mai interesant mi s-a parut studiul facut pe ADN care ar evidentia ca nu prea ne inrudim cu romanii. Asta mi s-ar parea o dezbatere interesanta. Suntem (si) romani au ba?



 


luni, 7 mai 2012

Pui in sos de branza cu curry–dietetic style

_DSC3621
Varianta Dukan a bunaciunii numita curry indian de pui care mie-mi place foarte mult – cele doua seamana foarte mult la gust si zau ca mi-a fost hazna  - si papa bun si silueta imbunatatitaZâmbet. Si inca un punct in plus: se prepara foarte repede. Reteta o am de pe www.dietadukan.ro.
  Avem nevoie de:
pulpe de pui (1 pulpa per portie) sau piept de pui – fara piele neaparat
250 grame branza dietetica de vaca (cantitate pentru patru portii)
o ceapa rosie curatata si maruntita
2 catei de usturoi
putintica vegeta (dupa gust)
1-2 lingurite de mustar
2 lingurite praf cu curry
optional: legume (daca nu suntem in faza PP a Dukan) – cele maipotrivite mi se par ciupercile dar asta e mai mult o chestiune de gust
Intr-un bol, amestecam branza de vaca, curry si mustarul.
_DSC3599 
Pentru mancarica asta, am folosit tigaia mea preferata, wokul in care am pus carnea de pui taiata bucati, ceapa taiata marunt, punem pe foc si amestecam. Calim putin, adaugam usturoiul cat mai fin maruntit si turnam deasupra un pahar cu apa plus nitica vegeta.
_DSC3598
Lasam sa fiarba la foc potrivit. Cand e aproape gata, adaugam si amestecul de branza de vaci cu curry si mustar si amestecam cu rabdare sa se omogenizeze bine intr-un sosulet pe care il lasam inca sa  mai scada, la foc mic, vreun sfert de ora.
_DSC3600_DSC3602
Potrivim la gust cu sare si piper. Gataaaaa!!!!
_DSC3606

vineri, 4 mai 2012

Sandwich picant a la 1925

_DSC3521
Reteta asta am ochit-o de ceva vreme in cartea doamnei Comsa si am pus-o in aplicare – doar ca nu varianta originara ci una adaptata Dukan. Mi-a placut si in timp ce molfaiam satisfacuta gustativ, ma gandeam ca e o reteta foarte versatila si potrivita atat pentru un mic dejun nesimandicos dar si ca piece de resistence intr-un platou cu aperitive la o masa mai simandicoasa. Cititi si judecati si voi:
“Taiem mai multe felii de franzela, ca un creion de groase, pe care le prajim la foc, apoi le ungem cu urmatoarea compozitie:
Frecam 150 gr. unt, pana se face ca spuma, in care punem 150 gr. limba fiarta, curatita si foarte marunt tocata, un castravete acru tocat marunt, o lingura mustar francez si putin piper pisat; toate bine amestecate. Din aceasta compositie ungem jumatate din feliile de franzela dar numai pe o parte, presarandu-le pe unde le-a uns, cu carne fripta, rece si tocata marunt; fiecare felie unsa o acoperim cu alta felie neunsa, apoi taiate in bucati lungarete, servite seara la supa de vaca, sau la bulion.”
Dupa cum va spuneam, eu am adaptat-o la dieta mea – hehe!!!! – adica am inlocuit untul cu branza de vaci (am folosit branzica de vaci de la Mandra – bunatate!!!!) si,in plus am mai potrivit-o la sfarsit si cu sare, nu doar cu piper. Toate ingredientele le-am taiat de mana cat de fin am putut dar cred ca merge foarte bine si variante de a le mixa in robot, caz in care iese ceva mult mai finut. Eu una nu ma omor dupa castraveti murati si cred ca merg inlocuiti pentru variatie cu ciuperci fierte, scurse si maruntite, gogosari (cruzi sau murati), verdeata maruntita. N-o mai fi ea chiar picanta dar sigur,e buuuuna. Doar ca in aceasta ultima varianta trebuie sa fin la croaziera, nu la atac unde nu avem voie legumele enumerate mai sus. Si bineinteles, in loc de franzele, mi-am facut niste turtite delicioase din tarate de ovaz. Miam, miam.
_DSC3496_DSC3497_DSC3498

miercuri, 2 mai 2012

Cararea anevoioasa a home-schooling (1)


Va povesteam intr-un din postarile trecute ca incerc sa implementez un program de homeschooling pentru Andrei in special. A fost o adevarata bataie de cap la inceput dar acum pot spune ca lucrurile au cam luat-o pe fagasul cel bun.
- Prima chestiune ce m-a derutat a fost ce program sa urmez, ce filozofie de educatie. Imi place foarte mult si ma simt atrasa de sistemul Montessori dar nu ma simteam in stare sa pot aplica ca la carte metoda. Am gasit si alte sisteme cu idei ce mi s-au parut folositoare, asa ca intr-un final am facut un amalgam din mai multe idei pe care incerc sa le aplic la copiii mei pe baza unui program saptamanal care sa contina, in mare: o tema a saptamanii, activitati de motricitate, activitati practice, socializare si activitati creative. In fiecare saptamana mi-am stabilit o tema (deja mi-am stabilit temele pe urmatoarele doua luni) despre care discutam, ne jucam, repetam, exploram toata saptamana. Saptamana asta povestim despre transporturi: intai am exemplificat cu ajutorul unor jucarii diferitele  diversele mijloace de transport, le-am exemplificat cum functioneaza fiecare si unde (pe uscat, pe apa, in aer). In fiecare zi gasim tot felul de jocuri si activitati in care sa “furisam” notiunile noi. Suntem la inceput ca si activitate structurata dar sunt curioasa incotro ne duce. Un prim efect l-a descoperit iubi din primele zile inca: venind acasa, se astepta sa gaseasca niste copii zburdalnici si osteniti, o mami epuizata dupa o zi intreaga de alergatura, jucarii aruncate din toate colturile. A gasit doi baietei cumintei, impingand din spate masinute pe covor, mami trebulaind linistita in bucatarie si doar cateva jucarii risipite in toata casa. S-a mirat cu voce tare ca ce-am patit: misterul nu era deloc ….nebulos. Mai mult din 80% din timpul zilei mi-l dedicasem in exclusivitate lor, am renuntat si la curatenie si la trebulait si ne-am jucat, am explorat, am spus povesti si am cantat. Rezultatul? Niste copilasi jubiland de fericire. Si in mod normal le dedic timp dar sa stau toata ziua sa le cant, sa le spun poezii, sa le fac teatru de papusi, nu e mai intamplase niciodata. Si diferenta s-a vazut…
Am hotarat sa-mi revizuiesc programul si caut mereu noi trucuri sa vad si de gospodarie si de prichindei cat pot de bine. Nu suport nici sa raman in urma cu treaba in casa, caci asta nu face decat sa se adune si in final sa fie si mai mult de lucru. Cum incerc sa le impac, o sa va povestesc cat de curand. O fac in speranta ca si alte mamici vor veni cu idei sa-mi imbunatatesc programul. Deja am primit idei foarte bune care s-au dovedit asa in practica, alte idei pot fi bune in anumite familii dar pot fi reformulate si readaptate in alte familii pe nevoile acestora.Totul este sa existe acea samanta a ideii care sa inmugureasca in ceva frumos.
flower-01

Prietenii nostri