duminică, 27 ianuarie 2013

Meniu saptamanal 28 ianuarie–3 februarie

Revin cu bunul obicei de a-mi planifica mesele saptamanii, stresant cat il gandesc, odihnitor dupa aceea. O sa-mi bag nasucul si pe la link-party Irinei pentru inspiratiune din meniurile altor fete. Ce sa-i faci, te mai lasa inspiratia din cand in cand si e bine sa ai unde trage o ocheada din cand in cand.Gură deschisă

PicMonkey Collageeee

Luni

Pranz

Ciorba de pui a la grec

Pui mediteranean

Cina

Foetaj cu ciuperci

 

Marti

Pranz

Ciorba de pui a la grec

Curry de pui indian

Cina

Cremvusti cu mustar

 

Miercuri

Pranz

Ciorba de fasole boabe

Pizza delicioasa de post

Cina

Bruschette

 

Joi

Pranz

Ciorba de vitel

Pastrav la cuptor cu garnitura de orez fiert la abur

Cina

Lapte de pasare

 

Vineri

Pranz

Ciorba de fasole boabe

Spaghete simple

Cina

Bruschette

 

Sambata

Pranz

Ciorba de vitel

Spaghete carbonara

Cina

Placinte impaturite

 

Duminica

Pranz

Ciorba de vitel

Tocana Brunswick

Cina

Oua coapte in cartofi

duminică, 20 ianuarie 2013

Multi ani traiascaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PicMonkey Collage222

Bondarelul meu blondut a implinit astazi doi anisori. Multi, multi inainte, grasunelul mamei, sa fie fericiti si impliniti toti, boaba cu boaba, mamaruta mica si simpatica, omuletul nostru drag!

Frumos ar fi fost sa serbam mai cu fast sau macar cu un tort in care sa infigem niste lumanarele obraznice dar n-a fost sa fie anul asta…..ar vorba lui Petrut: “Ni tort? Ni bobo?” Marti am prins o viroza tupeista si de miercuri incepand, am zacut in pat, ma durea si capul si muschii si oasele, aveam o stare in care somnolam fara sa dorm ca lumea dar nici treaza si citava nu eram. Nici sa mananc n-am putut caci nu stiu cu ce viroza cu manifestari gastrice m-am procopsit ca-n primele doua zile, doar supa am putut sa mananc fara  sa dau la….ratuste. Vineri, in sfarsit, am avut prima zi fara dureri atroce de cap iar sambata, finally, m-am putut ridica din  pat, ma simt si acum slabita si din cand in cand parca mi se inmoaie picioarele. Maine merg la lucru si la drept vorbind nu prea ma simt in stare de nimic dar asta este trebuie sa pot…..Ma bucur numai ca ai mei pici nu par sa-mi fi luat betesugul. De fapt, Petrica a avut ieri si azi ceva temperatura, 38, i-am dat ceva medicamente si sper ca l-am doftoricit suficient cat sa n-avem surprize zilele care vin. Sper sa ma pot mobiliza sa-i fac juniorului un tortulet zilele viitoare, macar sa ne facem niste poze superbe cu nasurile infipte in vreo crema delicioasa si calorica. Pffff, numai gandindu-ma simt ca ma “implinesc” cu un kilCine, eu?. Ma duc sa-mi fac un ceai sa-mi treaca gandurile …ingrasatoare. O saptamana linistita sa avem cu totii!

luni, 14 ianuarie 2013

Scones cu ghimbir si lapte batut

0264
De cand am incercat prima oara o reteta de scones, am devenit fana prima reteta incercata o gasiti aici. Scones sunt un fel de mini-chifle dulci, solutia ideala pentru o dimineata de weekend linistita in care vrei sa-ti rasfeti familia cu niste bunatati calde, delicioase dar fara sa fii nevoita ca, pentru aceasta, sa stai mult in bucatarie- se fac foarte repede, maxim jumatate de ora, cu copt cu tot. Avem nevoie de:

450 gr. faina cernuta

250 ml lapte batut

100 gr. unt rece, taiat cubulete

o lingurita ghimbir ras marunt

75 gr. zahar tos

un plic praf de copt

un albus de ou, putin batut

o lingura zahar tos

Preincalzim cuptorul la 200 grade C.
Intr-un lighean mare, se amesteca faina cernuta cu praful de copt ghimbirul si un varf de sare, adaugam cuburile de unt rece, zaharul pudra si se framanta cu mana pana cand ingredientele incep sa se contopeasca, oricum deocamdata maximul ce-l putem obtine este un aluat cu aspect faramicios.
PicMonkey Collagee
Turnam si laptele batut si incepem  a framanta pana se omogenizeaza. Presaram faina pe masa si intindem aluatul in asa fel incat sa aiba o grosime de 2 cm si cu un pahar cu gura nu foarte mare, tai forme in aluat, viitoarele scones. Tapetez tava cu hartie de copt si asez acolo cerculetele de aluat, le ung cu albusul de ou usor batut, presaram deasupra zahar tos si bagam la cuptor circa 10 minute, timp in care cresc si se rumenesc…miam-miam. Este tentatia sa le tineti mai mult in cuptor, stiu ca ma facut-o si eu dar prea mult devin prea crocante, in schimb daca stau doar trebuie, abia au o crusta crocanta iar miezul  moale…..Un deliciu. Anyway, cel mai bine merg calzi se poate si reci dar calzi sunt o nebunie.
Prin traditie, scones merg mana in mana cu lemon curd, o crema de lamaie pe care mi-am propis sa o incerc cat de curand. In absenta acesteia, merg perfect cu niste smantana ori nitel unt cu dulceata la mic dejun sau, de ce nu, la gustarea de dupa amiaza cand savuram un ceai fiebinte si aromat. Perfect match!
0255

vineri, 11 ianuarie 2013

Meniu saptamanal: 14–20 ianuarie si link party

A doua saptamana in care ma strofoc sa-mi alcatuiesc dinainte meniul saptamanal. Am inceput sa-mi intru in mana, nu mai e chiar o ocupatie atat de chinuitoare ca la primele tentative. Dupa ce m-am sucit si razgandit, am hotarat ca saptamana asta sa pun si o propunere e cina, cu mentiunea ca este mai mult o planificare pentru pustanii mei, eu una prefer o cina …..inexistenta daca se poate, cat mai frugala oricum iar daca ceva imi face cu ochiul, prefer sa-mi pastrez o portie pentru a doua zi. Nu dau ca sigura, gatirea tuturor bunatatilor de la cina, cu atat mai mult cu ca in unele seri (duminica de pilda) nici nu suntem siguri ca vom fi acasa sau aiurea. De saptamana viitoare, promit sa  gandesc si la mic dejun. Dau acum o raita si pe la party-ul Irinei sa “spionez” cu ce bunatati isi rasfata celelalte fete familia. Poate ma mai pocneste cate o inspiratie si de pe acolo.PicMonkey Collage6
luni

Pranz

Ciorba de ardei umpluti

Musaca de cartofi

Cina

Papanasi cu branza de vaci

marti

Pranz

Ciorba de ardei umpluti

Friptura de porc

Cina

Crema de branza cu mei

miercuri

Supa de linte

Cartofi la cuptor

Cina

Mere coapte cu nuci

joi

Supa de oua Dukan

Pui la gratar cu mujdei cu iaurt

Cina

Desert marmorat cu branza de vaci

vineri

Supa de linte

Orez in stil indian cu salata de ardei kapia copti (de la congelator)

Cina

Placinta de mere

sambata

Pranz

Supa de pui cu galuste

Pui a la Kiev cu orez

Cina

Clatite cu dulceata

duminica

Pranz

Supa de pui cu galuste

Pui toscan gatit la caramida incinsa

Cina

Budinca de gris

 

P.S. Cu alcatuirea acestui meniu, am dat si eu o tura prin blog, prilej cu care am observat ca  unele retete, cele mai vechi in special, au cam ramas fara poze. O sa ma pun pe reactualizat impricinatele, doar e nevoie de putintica rabdare.

joi, 10 ianuarie 2013

Solutii ieftine si eco pentru lustruit metalul

7-unexpected-uses-for-epsom-salt.w654
Trei ingrediente ideale pentru sclipiri metalice fara pata: sarea, bicarbonatul si otetul.
Pentru cupru si alama, punem intr-un bol 2 linguri de sare si atat otet cat sa formam, amestecandu-le, o pasta. Cu o carpa, luam cate putin din pasta si frecam obiectele dorite. Pentru un efect mai putin abraziv, adaugam pe langa sare si otet si o lingura de faina.
Pentru inox, luam nitel bicarbonat de sodiu pe o carpa umeda si frecam zona dorita iar pentru indepartarea petelor ce ar mai putea exista dupa tratamentul anterior, dam o ultima lustruire cu putin otet. Simplu ca buna ziua, nu?

miercuri, 9 ianuarie 2013

Partieeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!

 

047

061

 

046

058

030158

086076

 

041

luni, 7 ianuarie 2013

Porc prajit cu miere si ghimbir

1687

Sunt o fana a stilului de a gati stir-fry, mai ales ca atunci cand vin de la servici hamesita, pot avea astfel o mancare care se gateste rapid dar e si gustoasa. Imi place mult puiul chinezesc dulce-acrisor si cand am vazut in Good Food reteta asta am zis ca sigur imi va place. Ca o prima constatare, carnea de porc iese mai putin frageda (deci mai putin pe gustul meu) decat cea de pui la stilul asta de gatit, dar e drept ca e tot gustoasa. Personal prefer sa fie ca sosul sa fie dulce dar si nitel acrisor, asa ca la ingredientele originale, am mai adaugat optionalele: sosul de stridii de care m-am indragostit anul trecut, da un gust grozav in mancare si nu vorbesc aici doar de mancarea de inspiratie chinezeasca, si de putintel otet, dupa gust. Apropo de mancarea chinezeasca, am gasit un articol foarte instructiv dupa parerea mea pe site-ul Andreei, o impatimita a gastronomiei chinezesti, sunt sigura ca eu una nu fac mancarea chinezeasca ca la carte dar , ma rog, incerc.
Asadar avem nevoie de:

250 gr. muschi de porc – de preferinta fara grasime

taietei de oua – un pumn. Asa scria in reteta originala, eu as fi inlocui daca aveam prin casa cu taitei de orez, se preteaza mai bine la genul asta de mancare.

o bucata de ghimbir de marimea unei nuci

100 gr. fasole – de la borcan. Daca nu e de la borcan, se spala si se fierbe putin inainte de a fi pusa in wok.

un ardei gras sau o lingura de pasta de ardei

2 lingurite amidon de porumb

2 linguri sos de soia

1 lingura de miere

optional: o lingura de sos de stridii si o lingurita de otet sau mai mult daca va place mai acrisor nitel

ulei de floarea soarelui

o lingurita seminte de susan

Este o mancarica ce se prepara usor doar ca necesita oaresce pregatiri inainte, intrucat odata ce pui carnea in wokul incins, trebuie sa avem la indemana toate celelalte ingrediente. Intai am curatat ghimbirul si l-am ras fin, tot asa am facut si cu cateii de usturoi. Curatam ardeiul de seminte si-l feliem subtire. Intr-un blidisel, amestec amidonul cu o lingura de apa, adaug si sosul de soia si mierea. Punem pe foc o oala cu apa cu sare iar cand aceasta incepe sa fiarba, adaugam taiteii si-i lasam sa fiarba.
Punem wokul pe foc, adaugam si uleiul si-l lasam sa se incinga inainte de a adauga carnea de porc taiata bucati de marime medie. O lasam cateva minute pe foc sa se rumeneasca dupa care….supralicitam in rafale, adaugand ghimbirul, usturoiul, ardeiul, fasolea, optionalele: sosul de stridii si otetul, mai lasam cateva minute sa se prajeasca laolalta, mestecand mereu – musai caci fiind pe foc mare si wokul incins, se arde repede. Dam focul mai incet si e momentul sa turnam si sosul de soia, mestecam apoi mereu. pentru ca mi s-a parut ca nu s-a facut destul carnea, am mai adaugat nitica supa de carne – cam contravine regulilor genului asta de mancare stir-fry adica prajire rapida, oricum de obicei carnea se face foarte bine desi sta putin pe foc, carnea de pui se preteaza totusi mai bine genului asta de mancare si iese mai frageda – e drept, in primul rand e meritul amidonului de porumb care face ca sucurile de carne sa se pastreze in interior. Mestecam cu rabdare pana cand  sosul se ingroasa si ….e gata. Impartim taiteii in farfurii si deasupra punem porcul cu sosul aferent. Si cireasa de pe tort……e susanul, presaram, presaram peste bunaciune din belsug ca n-avem de ce sa ne zgarcim taman acu`.
Mmmm, rapid si delicios.Farfurie

vineri, 4 ianuarie 2013

Meniu saptamanal: 7–13 ianuarie 2013 si un link party

Irina este foarte harnicuta, abia a lansat zilele trecute ideea unui link party cu tema meniul saptamanal, ca astazi a si lansat primul "chefulet"....gastronomic saptamanal. Ma bag si io dar trebuie sa spun din start ca asta este una din acele planificari care imi dau batai de cap. Dar, in fond, batai de cap imi da si cand nu mai stiu ce sa gatesc si cand rascolesc prin congelator sa vad ce ingrediente rasar de pe acolo, asa ca ideea asta de meniu saptamanal s-ar putea sa -mi pice cu tronc intr-un final. Ca doar nu ma opreste nimeni ca intr-o zi cand imi vine chef sa schimb meniul doar pentru ca am chef de... si nu de.... sa schimb, nu? Gandul de a nu ma scula dimineata cu gandul  "Si azi ce mancam?" pare reconfortant. Asa ca iata primul meu meniu, n-am pus decat masa de pranz ca aceea e mai problematica, dar de saptamana viitoare incerc sa introduc si celelalte mese:

PicMonkey Collageeee
Luni

Ciorba de burta

Mamaliguta cu branza

Marti

Ciorba de burta

Gratar de pui cu legume mexicane

Miercuri

Supa de chimen

Fasole frecata cu salata de varza murata

Joi

Ciorba radauteana – dukan style

Pui in sos de branza – dukan style

Macaroane cu branza

Vineri

Supa de chimen

Mazare in sos de marar

Sambata

Supa de pui cu taitei

Snitel de vitel in ceapa cu pireu

Duminica

Ciorba de cartofi cu tarhon

Spaghete bolognese

joi, 3 ianuarie 2013

Despre dieta in 2013


Pe principiul “Am facut-o si pe asta”, in 2012 am dat jos 20 de kg cu dieta Dukan. Slabirea a durat vreo sapte luni dupa care am intrat in faza de consolidare in care teoretic sunt si acum. Zic teoretic pentru ca de vreo luna doua mananc normal. Normal respect inca regulile generale, in sensul ca o zi pe saptamana tin zi de proteine,   portia de fructe incerc sa o mananc la micul dejun, incerc sa beau doi litri de apa pe zi. N-am mai pus la loc kilutele dar acum de sarbatori am cam abuzat de carbohidrati si cred ca in urmatoarea perioada se va vedea. Asa ca dupa sfantul Ion, vreau sa tin cateva zile de atac dupa care sa fiu foarte atenta la ce mananc, in sensul cavreau sa-mi reajustez pe viata stilul de a manca. Ideea este ca vreau sa pun pe masa familiei alimente nutritive si sanatoase si cat mai putine asa numite calorii goale. In primul rand, vreau sa ma reapuc de tinut post in zilele hotarate: miercuri si vineri, fructe sa mananc dimineata, sa nu mananc dupa sase seara, sa fac si nitel sport daca timpul si familia mi-o va ingadui.
Acum despre dieta Dukan: am tot auzit tot felul de lucruri in ultima vreme, cum a ajuns nu stiu care in spital ca tinea dieta, ca nu stiu care se simte lesinata…Eu la drept vorbind m-am simtit foarte bine, n-am fost nici lesinata, nici infometata. Unul din principiile dietei este ca nu trebuie sa te infometezi, ci dimpotriva trebuie sa mananci cat poti dar doar din alimentele aprobate. In al doilea rand, trebuie sa iei vitamine caci mai ales in prima faza sunt destul de multe dezechilibre alimentare. Normal mie una mi-a fost usor si pentru ca nativ asta este stilul meu de a manca, cand eram in liceu mancam aproape exclusiv proteine, nu prea ma omoram nici dupa fructe, dupa legume nu mai spun. In facultate, mi-am zis ca nu e bine si am inceput sa ma fortez sa mananc legume variate si fructe incat am ajuns ca acum, cand nu le mananc (la faza de atac de pilda) sa-mi lipseasca. Bine ca dupa vreo sase luni de dieta pana si o carnivora inraita ca mine incepuse sa fie satula de atata carne, nici branza de nici un fel nu ma mai tenta si incepusem sa salivez la …..alune, seminte si alte chestii dupa care in general nu ma prea omoram inainte, mai ales ca daca le manac cu pofta de obicei fac si o frumusete de criza la fiere…..Apropo stiati ca daca inmuiati semintele in apa pentru o noapte, are loc nu stiu ce proces chimic in ele si nu mai sunt grele la stomac? Probat de mine.
Anyway, am o cunostinta, am tinut dieta in acelasi timp, si ea a slabit foarte frumos dar jura ca atunci cand se termina, se face vegetariana caci de felul ei nu prea se omora nici inainte cu carnea, acum e supra saturata. O inteleg caci asa patisem si eu cand am tinut dieta South Beach, acolo e voie doar piept de pui ( fara copane, favoritele mele), eu detest pieptul de pui, dupa doua saptamani de dieta, nu mai puteam sa inghit nici o bucatica de piept. De aici o concluzie: e bine sa-ti alegi o dieta in care sa fie admise alimente preferate. Asa ai cele mai mari sanse sa te tii de treaba. Am tinut vreo cateva diete la viata mea, cea mai echilibrata mi s-a parut dieta Riina pe care mi-a recomandata delicata doamna Elena, asta pentru ca, desi se mananca pe principii disociate, in patru zile apuci sa manaci cate ceva din fiecare grupa alimentara. Si dieta South Beach, e ok mai ales pentru cei ce sunt pasionati de pieptul de pui Dezamăgiresau de peste, dupa vreo doua saptamani de dieta, talia era vizibil mai ingusta si-ti face un abdomen plat de toata frumusetea, simti de parca ar fi gol inauntru. Eu cel mai bine m-am impacat cu Dukan din motivele deja pomenite dar acum ma bucur ca s-a terminat partea grea si pot manca si fructe, si ceva amidoane, din cand in cand ma scap si pe la seminte si vreau in viitor sa le fac si acestora loc in meniul meu zilnic. Imi surade foarte mult ideea Irinei cu link party pe tema meniu zilnic, poate asa reusesc si eu sa incropesc o planificare a meselor. Prea des stau acum cate o dimineata intreaga cugetand  “Ce sa mai gatesc?”.
Ca  o concluzie, e naspa sa tii dieta, sa trebuiasca sa te abtii mereu, sa fii atenat mereu sa ai ceva de rontait la tine ca sa nu dai iama in vreun croissant ispititor din cofetarie dar e si mai suuuuper cand incepi sa te simti usoara, mult mai usoara, cand dispar edemele de la maini si picioare, cand usor usor reintri in toate hainele tale de dinainte de gravidie, ba chiar ajungi cu stupoare sa constati ca-ti stau largi desi nu aatins limita de jos a greutatii corporale, ca pernutele de grasime de pe coapse …..au disparut. Am facut ravagii la servici cu noua silueta iar cand le-am dus si cateva preparate favorite (tortul cu lamaie si prajitura desteapta) a fost o revelatie papilo-gustativa. Motiv pentru care am dat retetele in stanga si in dreapta. Si adevarul este ca, mai ales dupa ce grei ai bloggingului culinar ca Laura Adamache si Edith s-au apucat sa tina si ele dieta sa posteze retete, sa tii Dukan a devenit super-easy. Si am slabit, sunt sanatoasa, multumita si asta conteaza cel mai mult. De acum vreau sa-mi supraveghez dieta ca sa mananc cat mai sanatos si nutritiv. Pare un plan bun, nu?

marți, 1 ianuarie 2013

Crosetand la 2013

 

Incep sa devin redundanta dorindu-mi pentru anul 2013….sanatate. Dar zau asa, este oare ceva mai pretios? Privind in urma imi dau seama ca 2012 a fost un an foarte bun, printre altele si pentru ca toti ai nostri au fost sanatosi. Pentru care lucru, ii dam multumire multa multa lui Doamne Doamne. Nici nu indraznesc macar sa am un gand de nemultumire pentru anul ce tocmai a trecut. Suntem bine, suntem sanatosi, avem ce ne trebuie, ii avem alaturi pe toti ai nostri. Ca bonus, yeeeeeeep!, am reusit sa slabesc si sa-mi recapat silueta de odinioara, lucru ce m-a facut foarte fericita. Asta oarecum m-a ajutat sa ma mai regasesc, sa ma simt din nou bine in pielea mea. 
Asadar pentru 2013 imi doresc sanatate si pace pentru noi si pentru toata lumea. Sa ne iubim, sa ne regasim…..
In primul rand, vreau sa ma tin de planificarile de curatenie, cat se poate sa nu raman in urma si sa nu ma aglomerez. Am acumulat multa oboseala si as vrea sa ma odihnesc mai mult. Asta, momentan, pare o utopie dar si asa, macar ca scop tot trebuie asezat acolo, la loc de cinste.
In al doilea rand, vreau mult mult de tot sa fac mai multe activitati cu ai mei fii, sa fim cat mai apropiati, sa le arat si sa ii invat multe lucruri. Vreau sa imi planific o gramada de activitati distractive, educative si cum distractia fara munca e imorala si ingrasa, vreau sa le dau sarcini in casa si sa fiu consecventa in a le cere sa le faca. Ok, si acum au mici sarcini, mai ales Andrei, dar nu sunt suficient de consecventa sa le cer sa le faca de fiecare data. Nu va ganditi ca Petrica e prea mic pentru asa ganduri, modelul lui frate-sau – vorba reclamei – “ii da aripi”. De pilda, Andrei are sarcina in fiecare zi cand venim de la gradinita sa se descalte si sa-si puna frumos papuceii in dulapior. Eu ii dadeam lui Andrei indicatii sa se descalte iar Petrica  se baga si el la executat, scapa urgent de papucii de casa, ii ducea la dulapior si era foarte mandru de asta incat nici nu mai indrazneam sa-i zic ca el nu trebuie sa se descalte, asteptam cinci minute dupa care il incaltam la loc.
Cam astea sunt gandurile mele, dupa cum vedeti, nu sunt prea ambitioasa, adevarul este ca eu cred ca prea multe proiectii si planuri de viitor nu ne lasa sa traim prezentul. Asa ca anul asta mi-am propus sa nu gandesc departe in viitor si sa fiu cat mai prezenta aici si acum pentru toti ai mei. Am citit de dimineata un cuvant foarte frumos pe blogul Irinei:
" Maine este prima pagina dintr-o carte cu 365 de file.Scrie o carte buna!"
(Brad Paisley)
Sooooo, prima fila e deja plinaaaaaaaa……….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cautati

Se încarcă...